Spandau Ballet
Beogradska Arena
26. februar 2010.
Organizatori: Line Up i Arena Beograd

27. februar 2010.

 
 
 
  Britanski bend Spandau Ballet uspešno je uskočio u talas ponovnog okupljanja grupa iz 80-ih dajući svima primer kako nastaviti posle toliko godina pauze.

Spandau Ballet su započeli svoju karijeru kao jedan od vodećih predstavnika "Novog Romantizma", zajedno sa Duran Duran. Prvi put su nastupili u Beogradu pre više od dvadeset godina, kada su bili na vrhuncu svoje popularnosti. Koncert koji je održan u hali Pionir 05. aprila 1987. godine ostao je u sećanju prisutnih ali i članova grupe, koji ističu da je atmosfera na koncertu bila odlična.
Posle dugog perioda neaktivnosti  i teških nesporazuma na relaciji braće Kemp i ostatka grupe, koji su na kraju uspešno izglađeni, Spandau Ballet su odlučili da odsviraju nekoliko povratničkih koncerata. Veliki uspeh i dobrodošlica su ih ohrabrili da snime dve nove pesme za unplugged kompilaciju hitova iz osamdesetih, "Once More", krenu na turneju i najave  snimanje novog materijala.
Beograd je sinoć bio prva destinacija evropskog dela turneje The Reformation Tour. Jasno nam je da grupa nije zaboravila odličan prijem koji je imala kod publike kad je prvi put nastupila u Beogradu.



Koncert je umesto u najavljenih 20h, započeo sa 20–tak minuta zakašnjenja. Ispred centalnog dela bine bilo je postavljeno platno na kome su započele projekcije video materijala i fotografija iz života i rada same grupe, što je bio uvod u početak koncerta.
Ubrzo je platno palo, a iza njega su stajali: Tony Hadley (vokali), Gary Kemp (gitara), Martin Kemp (bas), Steve Norman (saksofoni, udaraljke) i za bubnjevima John Keeble. Spandau  su odmah izuzetno energično počeli sa čuvenim hitom "To Cut a Long Story Short" i bez predaha nastavili sa "The Freeze". U ovim pesmama Steve Norman je svirao ritam gitaru, a Gary Kemp kombinovao i gitaru i sintisajzer.
Posle ovakvog vulkanskog početka na scenu nastupaju prateći muzičari - klavijaturista i prateća pevačica i oni svi zajedno izvode "Highly Strung". Publika je bila već na nogama i  ovacije su počele kada su Spandau počeli "Only When You Leave", a uz projekciju galebova u pozadini "I’ll Fly For You". To je bio početak mirnijeg dela koncerta, gde je ženski deo publike došao na svoje.
Pesme "How Many Lies", "Virgin", "She Loved Like a Diamond" i nova pesma "Once More" doprinose romantičnijem raspoloženju.
"Round and Round"
je popraćena pozadinskim projekcijama snimaka grupe od njenih početaka pa do danas, stvarajući nostalgiju u publici.



Sledeću pesmu Gary je najavio priznanjem da je nisu izveli još od 1984. godine. "Always in the Back of My Mind" je započeo da peva Gary a nastavio Tony. Seriju kompozicija sa albuma Parade nastavio je Tony koji je uz Garyjevu pratnju na akustičnoj gitari izveo pesmu "With a Pride". Intimna atmosfera se nastavila i početkom izvođenja čuvene "Through the Barricades" koja je kasnije eksplodirala u kompletnoj verziji od strane svih učesnika.
Nakon toga Martin Kemp je najavio prateću vokalistknju, koja je sa Tonyjem  izvela izuzetno zapaljive i ritmične "Instinction" i "Communication". Steve Norman se posebno iskazao na udaraljkama i poveo grupu u pesmu "Lifeline".
Nema predaha, nema pauze! Grupa je virtuozno gurala napred i napokon publika dobija ono što je čekala čitave večeri - medley dva singla "Chant No.1(I Don’t Need This Pressure On)" i "Paint Me Down". Takva energija, kompaktnost, sviračka superiornost se dugo nije čula i videla. Sve ovo je vodilo u … zvezdano nebo koje se pojavljuje iza grupe  i cela Arena peva sa Spandau jednu od njihovih najboljih pesama "True". To je bio i vrhunac večeri.
Posle kratkotrajne pauze  kreće i bis. No pre toga saksofonista Steve Norman zahvaljuje publici, govori o turneji i novim pesmama koje pripremaju.
Na bis grupa izvodi "Fight for Ourselves" i naravno "Gold" u svoj svojoj grandioznosti.
Svi zahvaljuju publici koja je pevala sa grupom većinu pesama. To je i kraj koncerta, nakon skoro punih dva sata nastupa.
Spandau Ballet nisu, i pored najavljivanja skeptika, razočarali. Baš suprotno, oduševili su beogradsku publiku jednim poštenim i iskrenim koncertom.
I da završimo rečima bubnjara John Keeble: "Nadamo se da do sledećeg puta neće proći 25 godina."

Fotografije sa koncerta


tekst - Slobodan VlaketiĆ
fotografije - nebojŠa miĆkoviĆ

 
 

koncerti


Miško Plavi
Dom omladine Beograda
21.02.10.



Paul Young
Sava centar
17.02.10.



Ajs Nigrutin
Dom omladine Beograda
14.02.10.



AIR
Beogradska Arena
10.02.10.




Bajaga i Instruktori
Sava centar
29.12.09.




Block Out
Dom omladine Beograda
27.12.09.




Massimo Savić
Sava centar
22.12.09.




Petrol
Lollobrigida

Dom omladine Beograda
18.12.09.

 

set lista


01. To Cut A Long Story Short
02. The Freeze
03. Highly Strung
04. Only When You Leave
05. I'll Fly For You
06. How Many Lies
07. Virgin
08. She Loved Like Diamond
09. Once More
10. Round and Round
11. Always in the Back of My Mind

12. With the Pride
13. Through the Barricades
14. Instinction
15. Communication
16. Lifeline
17. Chant No. 1/Paint Me Down
18. True
---
19. Fight for Ourselves
20. Gold